Főoldal                       A PORSCHE                         Alkatrészek                           Javítások                               Képgaléria                             Partnerek                              Kontakt

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Vissza

 

Porsche

Boxster Lambda szonda csere és kipufogó felújítás

 

A folyamatos használattól a keverék-képző rendszer „lelke” a Lambda szonda tönkremegy. Sok olyan jel van ami erre utal. Az egyik ilyen, hogy megnő a fogyasztás, leesik az alapjárat vagy dadog a motor. Ilyen esetben a Lambda szonda cseréjével a probléma orvosolható. Rendszerint párban érdemes cserélni mivel egyszerre öregednek el de minimális különbségek miatt az egyik előbb megy tönkre.

 

A szonda kicserélése nem igényel nagy szakmai tudást (kicsavar-becsavar) ám a kicserélés folyamata alatt szinte mindenki egy pár évet „öregszik” ennek egyetlen oka az, hogy képes a szonda és csatlakozója az idő múlásával eggyé válni. Ez esetben minden szakmai segítségre szükség lesz.

 

 

 

Érdemes levenni a helyéről az egész kipufogó rendszert, leellenőrizni a tartókat és csatlakozókat.

A rögzítő csavarokat se felejtsük el kicserélni, összerakásnál vastagon rézpasztával vagy grafitos zsírral kenjük be. Így nem csak könnyebb lesz az összerakásnál hanem évek múlva is könnyen szétszedhető lesz.

 

 

A levett kipufogót drótkoronggal tisztítsuk meg, szükség esetén cseréljük a hő terelő lemezt. A csatlakozási pontokat itt is kenjük be grafitos vagy rézpasztával.

 

 

 

A szebb kinézet miatt érdemes lefújni a teljes kipufogót cink spray-vel. Oldott cinket tartalmaz, ami segít és védi a felületet. Hőálló, a korróziót is meggátolja egy időre. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy csak jól szellőző helyen használjuk és fújás közben  a palackon lévő figyelmeztető dolgokat tartsuk be. 

 

A jó munka eredménye:  a motor ismét kiegyensúlyozottan jár, rendesen fogyaszt és csendes alapjárata lesz.