michealhanna_ring_and_pinion

 

Főoldal                       A PORSCHE                                   Alkatrészek                           Javítások                               Képgaléria                             Partnerek                              Kontakt

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Diagnosztika  és szervizelés                                      Mechanikai javítások és szerelés                                Tisztítás, ápolás, védelem

 

 

 

bbkit000-044-000-86.jpgice_wax

 

 

Rendszeres mosás:

 

1A kocsi-mosás, az egyik esztétikailag legbefolyásolóbb tényező egy kocsi megjelenésében. Vigyázni kell azonban, hogy mivel és hogyan tesszük azt.  Én azt mondom, egy Porsche-t ne vigyünk gépi kemény műagyag szálakkal mosó automata kocsi-mosóba. Inkább vagy saját magunk mossuk vagy kézi mosóba vigyük. A kemény műanyag szálak tönkreteszik a lakkozást ezzel rontva a kocsi megjelenését. Évek múlva meg úgy néz ki a kocsink, mint egy megviselt kocsi. Ezért ha mi csináljuk, akkor bő vízzel, mikroszálas szivaccsal, külön-külön minden elemet mossunk meg, majd bő vízzel öblítsük le. Ne adjuk át a szivacsot zipp-záros, szegecses, nadrágban vagy bikiniben, segítő szándékkal rendelkező személy részére. Ez nagymértékben befolyásolja a fényezést. Az első lökhárító a bogarak miatt általában koszosabb ezért itt külön erre a célra kifejlesztett szivacs és bogároldó használat is szükséges lehet. Persze ez a helyzet csak akkor áll fent, ha ritkábban mossuk a kocsit és nincs időn minden hétvégén leöblíteni. Én tapasztalat alapján a Turtle-t ajánlom. Egyszerű és minőségi munkát lehet vele csinálni.

 

Motor mosás:

 

brigA motormosás egy kényes téma. Mivel elvileg minden elektromos csatlakozó vízzáró ezért nem lehet belőle semmi baj, de nem javaslom, a rendszeres motormosást. Igaz esős időben kap a motor elég vizet, de ezt mégsem olyan intenzitással, mint a mosás során. Amennyiben mégis akkor vagy Brigéciollal vagy Turtle motormosóval tehetjük meg. Fújjuk be a hideg nem üzem-meleg motor műanyag alkatrészeit a motormosó szerrel és egy ecsettel tisztítsuk, lazítsuk fel rajta a letapadt port és esetleges olajat.  Ezután hideg vagy ha van langyon vízzel öblítsük le a motor. Fontos, a Brigéciol a környezetben lebomló anyag, vízzel érintkezve fehér színű lesz. Addig öblítsük, amíg eltűnik a fehérség a felületekről.

 

Kárpit tisztítás:

 

Én Turtle kárpittisztítót használok általában. Porszívózás után befújom a felületet, ha szükséges, akkor egy kefével bedörzsölöm, majd várok kb. 10-15 percig, míg ha a szer…

37015CEFAz idő elteltével pedig vizes porszívóval kiszívom a koszt a kárpitból. Amennyiben szükséges megismétlem még egyszer a folyamatot. Van olyan Armor All Clean-Up Wipes tisztítókendő, amit közvetlenül használható a kárpitra. Ezzel csak áttöröljük a felületet.

 

Üveg tisztítás:

 

Természetesen a márka kötelez J  

Armor All Glass Wipes üvegtisztítóval az ablakot tisztára töröljük. Szükség szerint az ablakok külső oldalával is elvégezhető, valamint a tükröket se hagyjuk ki.

 

Bőr tisztítás:

 

Armor All Leather Wipes. Kítünően ápolja és védi, természetes fényt ad neki. Nem is kell róla többet írnom. Ki kell próbálni.

 

Műszerfal tisztítás:

 

AA 35015CEFA Armor All Dashboard Wipes forgalmaz műszerfal tisztító kendőt matt és csillogós változatban is. Mindenki válasszon ízlése szerint. Én személy szerint a mattot választom, nem szeretem a szilikonos hatást. Megszokott mozdulatokkal töröljük végig a felületeket. Ügyeljünk arra hogy a kormánynak legyen ideje megszáradnia míg a volánhoz nem ülünk! Nem ajánlom szilikon használatát, mivel sokkal tartósabb tisztító és ápoló szerek vannak forgalomban. De mivel hajdanán csak az volt ezért szeretném, arra a képre felhívni mindenki figyelmét mikor a por beleragad a szilikonba és egy idő után olyan lesz, mint a ragasztó. Úgyhogy, ezen sose spóroljunk… 

 

Felnitisztítás:

 

AA 33600ENA felnik vagy kerekek általában könnyen takarítható kivéve, ha a sok fékpor rárakódik, szinte rásül és nem szedi le semmi. Ilyenkor a Armor All tisztító hab a társunk a megoldásban. Néha elég ha a Turtle autómosó szert használunk, de ha ez sem segít akkor a kifejezetten erre kifejlesztett szert kell használnunk.  A fékekre vigyázzunk!!! Olaj vagy zsír nem érheti!!! Ezért inkább több vizet használjunk a mosáshoz. Célszerű a mosást követően, amennyiben megoldható sűrített levegővel kifújni a féket. A féktárcsa anyaga gyorsan rozsdásodik mosás után ezért ilyenkor a megszokottól eltérően funkcionál. Erre fokozottan figyeljünk!!!

A gumitisztításról se feledkezzünk meg… Armor All Tire Foam gumiabroncs tisztító

 

Polírozás kézzel:

 

A fényezés minőségének megóvás fontos feladat. Igaz a gyár több-tízéves garanciát vállal a fényezési technológiának, de minősége nagymértékben függ az igénybevételtől. A Turtle Wax termékek mindenféle tekintetben megfelelnek azoknak a minőségi mutatóknak, amik egy kiemelkedően magas szintet követelnek meg. Kézi polírozó és tisztítószeri évi 1-2 alkalommal történő használata folyamatosan új autó-hatást ad a kocsinak. Az alábbi képen a Turtle Black Box nevű terméke egy 1998-as évjáratú PORSCHE 996 Carrera 4-es tetején lett kipróbálva. A hatás megdöbbentő…

 

turtlle-wax-logo-leeds-yorkshire-fivestardeck

 

A tető…

 

rear

 

…és a hátsó rész

 

Ajánlani tudom még a nem fekete autókhoz az Ice Wax nevű készítményt, amelytől a kocsi fényezése újjáéled, a szó leg szorosabb értelmében selymes lesz és csillogó.

 

Ha készen vagyunk a takarítással, érdemes becsempészni egy kis illatot a kocsiba. Jó igen tudom, a tiszta PORSCHE illatnál nincs jobb ezt tudja minden PORSCHE  tulajdonos. De a fantáziánk az nagy, választék is van bőven a klasszikusok itt , a modernek pedig itt megtekinthetők.


Fontos hogyha már ennyi időt ráfordítottunk a
PORSCHEnkra akkor töltsük fel évszaknak megfelelő szélvédő mosóval, és a fagyálló szintet is ellenőrizzük. Szükség szerint szakemberrel töltessünk utána.

 

Továbbá a kényelmetlenségek elkerülésére rakjunk be a csomagtartóba egy Armor All kéztisztító kendőt, ami bármikor jó jöhet.

 

 

cee

 

www.meteorcee.hu